fbpx

Newborn

Sad dok još beba nije došla na svijet i dok imate vremena da isplanirate neke aktivnosti u prvim danima njenog života, je sigurno  fotografisanje bebe dok je još novorođenče. U svijetu je to već neizostavno, takozvano newborn fotografisanje. Istorija newborn fotografije seže jako daleko, još kad je Anne Geddes počela da fotografiše prve uspavane bebice, za potrebe čestitki, razglednica I kalendara. Ali poslednjih  15 godina u svijetu, newborn fotografija je ušla u domove skoro svih porodica sa novorodjenim bebicama.

Taj žanr fotografije polako zaživljav i kod nas. Studio Lenka Keleman pet godina radi ovakav vid fotografisanja. Zašto je bitno isplanirati bebino prvo fotografisanje dok ste još trudni? Prije svega je potrebno da se upoznate sa Vašim fotografom, koji će u velikoj vjerovatnoći s vremenom, postati i Vaš porodični fotograf. Da se dogovorite o nekim bitnim detaljima i okvirno oko termina. Jer kad beba dodje na svijet, tih prvih dana ćete biti zauzeti oko privikavanja na bebu. Najbitnije od svega je da ćete se Vi već navići na misao da beba treba da se fotografišete do 15 dana od njenog rođenja, ako se naravno odlučite za newborn fotografisanje.

Kako pokazuje praksa za ovih 5 godina, većina mama, koje nisu upućene, se jave za newborn fotografisanje tek poslije 30-40 dana o  rodjenja bebe. I to je naravno moguće ali to nije newborn fotografija.

Zašto je poželjno da se beba fotografiše do 15 dana?  Zato što traje najkraće. Tako brzo proleti to vrijeme da se ne uspijemo ni okrenuti, a već imamo bebicu, a ne novorodjenče. To je period kad je beba još uvijek samo spava i jede. Jos uvijek nisu počeli problem sa grčićima i bebina koža je još uvijek čista . San je u ovom period dovoljno čvrst i dovoljno dugo traje da bismo uspjeli da bebicu namjestimo u sve one slatke uspavane poze, nevažno da li se fotografišu sa rekvizitima ili bez. I beba u većini slučajeva prespava svoje prvo fotografianje. Što je beba starija, san postaje osjetljiviji I kraći, a samim tim i fotografisanje traje duže.

Za čitav život I odrastanje, beba se najviše promjeni u tom periodu. Naravno da nikad nije kasno da fotografišete svoju bebu, kod profesionalnog fotografa, ali kad to biva u njenom najranijem dobu, fotografije koje ostaju kao uspomena  na te prve dane bebinog života, su najvrjednije uspomene.